BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

 


Cu siguranta ne-am lovit cu totii de problema articularii suprafetelor de comanda (s.c.).

O solutie la indemana si ieftina, ce exclude balamalele prefabricate, de toate soiurile, este folorea scoch-ului. Bine pusa in practica, aceasta metoda aduce cu sine o gramada de avantaje:
- s.c. nu vor mai fi separate de suprafetele fixe prin acea fanta prin care fileurile de aer scapa de pe o parte pe alta - de aici un randament aerodinamic sporit (bracaje mai mici pt. acelasi raspuns);
- s.c. nu vor mai putea intra in flutter asa de usor, fiind articulate pe toata anvergura lor;
- nu va mai treziti in plin zbor ca o balama a cedat si eleronul flutura ca steagul partidului in bataia vantului reformei...
- bordul de fuga al aripii (stabilizatorului, etc.) nu mai trebuie ciuruit ca sa infigeti balamaua;

Am facut la repezeala niste desene, ca sa fie discutia mai usoara.

O articulatie cu scotch tipica, arata ca in  Observati ca exista doua straifuri de scotch, ce se intind pe intreaga anvengura a s.c. (in acest caz, posibil un eleron).

Cum se procedeaza? Intai, evident, suprafetele pe care vine lipit scoch-ul trebuie sa fie degresate, fara praf sau asperitati. Se pozitioneaza, la rece, s.c. fata de suprafata fixa, astfel incat fanta dintre ele sa fie cam de 0,5 - 1 mm (f. important!) si s.c. sa se inscrie in conturul firesc al ansamblului. Se lipesc din loc in loc, bucati de scoch pt. a mentine aceasta geometrie. Ulterior, aceste bucati (cu verde, in desen) se vor inlatura. De aceea este bine sa folositi scoch de hartie, din acela pt. mascat zonele la vopsire. Asta lipeste bine si se dezlipeste usor, fara a lasa lipici in urma lui. Se da peste cap s.c.Se imobilizeaza suplimentar s.c. intr-o pozitie corecta La nevoie, se folosesc bucati suplimentare de scoch, o a treia mana, o nevasta sau o soacra, in cazul in care duceti lipsa de motive de cearta! Dupa asta, nu o sa mai duceti!
Atentie, cheltuiti oricat de mult timp, scoch sau neveste, pt. a pregati cu acuratete maxima pozitionarea celor doua suprafete! Dupa ce sunteti multumit de rezultat iar sotia, intr-o pasa de suprema inspiratie, scrasneste printre lacrimi originalul: "Plec la mama!!", atunci si numai atunci, puteti aplica straiful de scoch ce va defini partea de interior a  balamalei (cu rosu). Daca scoch-ul are latime mai mare si depaseste canturile suprafetelor, in loc sa-l trimati mai bine il rasfrangeti natural, pe intrados. Apasati bine scoch-ul cu o carpa moale sau cu o bucata de plastic gen cartela telefonica (eu folosesc Master Card si  Visa Card, desi personal sunt cam nemultumit de comisionul pt platile externe!)

Acum, readuceti s.c. in pozitie neutra, dezlipiti scoch-urile de pozitionare, chemati nevasta inapoi de la ma-sa, ca mai trebuie sa fixati bine s.c. si in pozitia asta, fara sa uitati de fanta de 0,5 - 1 mm . Daca nu vrea sa coopereze si rezultatul , trimiteti-o inapoi la ma-sa si aduceti naibii, pe vecina aia de alaturi! Ca numai ea va stie toate nevoile...
Dupa ce totul e OK, puteti sa lipiti si scoch-ul de extrados!
 Miscati de s.c. in sus si in jos, de cateva ori. Ar trebui sa se miste relativ usor. Daca nu, verificati ca linia ce formeaza axa balamalei sa fie rectilinie. Daca s.c. nu se bracheaza sufucient inspre in jos, inseamna ca nu ati respectat fanta de 0,5 - 1 mm sau ca era nevoie de ceva mai mult.
Atentie! Daca fanta e cu mult mai mare, iar nu e bine! Axa balamalei nu va mai fi o linie (virtual) ci o banda! Iar s.c. va intra garantat in flutter!

Acuma despre scoch: in cazul aripilor nepretentioase de polistiren, styrodur, etc., balamalele se por realiza chiar din scoch-ul cu care se impanzeste aripa. Iar acest scoch va fi scoch ordinar de ambalaj, transparent sau colorat. Pentru aplicatiile mai serioase (aeromodele mai pretentioase, viteze mai mari) trebuie cautat un scoch ceva mai gros si care in cazul unei amorse de fisuri, nu se sfasie asa de usor, ca si cel de ambalaj. De asemenea, scoch-ul nu trebuie sa fie foarte moale si sa se intinda sub tensiune, precum benzile izolatoare (alea colorate, pt. izolatii electrice). In plus, dezivul scoch-ului trebuie sa fie de calitate si sa nu imbatraneasca sub actiunea razelor ultraviolete, pierzandu-si astfel proprietatile de aderenta pe suport. Furnizorii de materiale modelistice, vand asemenea scoch-uri, special pt. balamale, precum cel din Fig 7, pe care eu il folosesc cu succes.
Metoda aceasta nu se recomanda aeromodelelor cu motor cu ardere interna, decat cu precautii speciale. Si anume, ar  trebui ca uleiul si combustibilul evacuat sa nu ajunga pe muchiile expuse ale scoch-ului, pt. a nu ataca zona lipita. Se pot izola muchiile, totusi, prin pensulare cu Pallux sau alte lacuri bicomponent.

Ca varianta a metodei, in cazul suprafetelor impanzite cu folie tremocontractanta, balamalele se pot realiza chiar din aceasa folie, o data cu impanzirea suprafetelor. Va dumiriti voi ce si cum...
A! si inca o chestie: In general, eleroanele si profundoarele se articuleaza pe extrados iar flapsurile pe intrados! Directiile se pot articula ori pe stanga, ori pe dreapta. Articulatia nu trebuie sa fie in planul de simetrie.

Spor la scoch-uri!